Nå er ertene modne og treskeren på 28 tonn går nesten uten pauser. Det hele er en nøye planlagt logistikkoperasjon fra Norrek som sikrer at det går kortest mulig tid fra ertene treskes, til innfrysing hos oss i Larvik. Kort reiseavstand gjør at smak og kvalitet blir prima. Ertene fryses ned under tre timer etter høsting.
På jordene til Ivar Gulseth langs Århusveien i Skien er det lenge siden det har blitt tresket erter. Hele 40 år har gått siden forrige gang. Nå blir det tresket 100 mål her og da er det over åtte år til neste gang det blir en avling med erter på det samme jordet.
En journalist fra avisen Varden har funnet veien til Mæla i Skien, hvor Norheim gård ligger på et høydedrag med utsikt over jordene.
Jordkvaliteten på jordene her på Århusveien er det beste jeg har, sier Gulseth til journalisten og fortsetter. Det er en del parameter som ertene trenger. Blant annet riktig PH-verdi. Det er også viktig at det ikke er mye stein i jorda, for det kommer rett i treskeren. Så det er mange ting som må være riktige.
Ivar er en av fem lokale bønder som har inngått samarbeid med Norrek om produksjon av erter i området.
Det har vært erter her før, men det er over førti år siden, sier Gulset til Varden. Han tror faren husker forrige gang det var erter i området.
Nyttig informasjon om erter:
- Erter har et høyt innhold av protein (ca. 20-25 %).
- Erter trenger god vanntilgang rundt blomstring.
- For å unngå visnesjuke må det gå fra 6-8 år mellom hver gang det dyrkes erter, og det bør være minst 3-4 år mellom oljevekster og erter.
- Erter har en nitrogeneffekt på 3 kg N/daa i påfølgende kornår.
- Ertene setter pris på råmesterk jord. Dette er jord som er rik på næringsstoffer, struktur og organisk materiale, som gir optimale forhold for plantevekst. Begrepet brukes ofte i landbruk og hagebruk for å beskrive jord av høy kvalitet som gir gode vekstforhold for ulike typer planter.
- Lav bestandshøyde ved tresking gjør at ertene bør dyrkes på mest mulig steinfri jord.
- Erter gir god forgrødeeffekt, 15-20 % meravling i korn i forhold til ensidig korndyrking.